Bakan´dan hem eczacılara hem vatandaşa uyarı

Sağlık Bakanı Akdağ Erzurum´da önemli açıklamalarda bulundu

Bakan´dan hem eczacılara hem vatandaşa uyarı

 

 

Bakan Akdağ, Atatürk Üniversitesinde, bu üniversitenin yanı sıra  Erzincan Üniversitesi, Türk Eczacıları Birliği ile Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz  Kurumunun 14 Mayıs Eczacılık Günü dolayısıyla düzenlediği programda yaptığı  konuşmada, sağlık okur yazarlığı konusunun sağlıklı yaşamın temelini  oluşturduğunu belirtti.

Bunun en azından ana sınıfında veya okul öncesi başlaması gerektiğini  dile getiren Akdağ, bu konuda ilgili bakanlıkla çalıştıklarını, bunu çok geniş  bir paydaş kitlesiyle yürüteceklerini söyledi. Akdağ, bu çalışmada eczacıların en önemli paydaşlardan biri olduğunu  anlatarak, şöyle devam etti: "Özellikle geçtiğimiz yıllarda antibiyotiklerle ilgili yapılan akılcı  ilaç çalışmalarıyla antibiyotik kullanımını azalttık. Bu sene çok ciddi ve bir  hamle yaptık. Son 3-4 ayda reçetelerde antibiyotik kullanımı yüzde 20 azaldı.  

Demekki olabiliyor. Aslında sektörün, eczacıların ve ilaç sektörünün volümlerinin  yıllık cirolarının azalması anlamına da gelmiyor. Bir taraftan ilacı gereksiz  kullandığımız alanlar var. Öte yandan ilaç kullanması gerektiği halde  kullanmaylanlar var. Yüksek tansiyon hastası olduğu halde ilaç kullanmayanlar ile  şeker hastası olduğunu bilmeyen ve ilaç kullanması gerektiği halde kullanmayan  insanların oranı çok yüksek."  

"Eczacılar eczanede bulunmalı"  

Eczacıların iş yerlerini kalfalarına bırakmamalarını isteyen Akdağ,  "Biz onların eczanede bulunmasını istiyoruz. Bizim bir politikamız var bunu da  değiştirmeyeceğiz. Eczane, eczacınındır politikası. Birçok ülkede zincir  eczaneler var. Bizim bir politikamız var o da nedir, eczane eczalarındır  politikasıdır. O zaman eczanelerin sahip çıkması gerekiyor. İlaç konusunda  gerçekten bir liderlik yapacak eczacı eczanesinde olacak. Kalfasıyla eczaneyi  yürütmeye çalışırsanız yanlış olur. Tabiki o kardeşlerimizinde çok kıymetli  hizmetleri var." diye konuştu.  

-"Şarlatanların pazarlamalarına kanmayın"

Bakan Akdağ, internet, uydu televizyonu veya farklı şekillerde  bitkisel ilaç adıyla çeşitli ürünlerin satıldığını, bunlara kesinlikle itibar  edilmemesi gerektiğini aktararak, şu değerlendirmede bulundu: "Aman ne olur internetten, bilmem hangi uydu televizyonundan, falanca  kişinin tavsiyesinden duydunuz diye kendi başınıza ilaç kullanmaya çalışmayın.  İlaç bile olmayan belirsiz birtakım şarlatanların pazarlamalarına aldanmayın.

Bundan dolayı çok müteessir oluyoruz. Her yıl yüzlerce kardeşimiz, vatandaşımız  karaciğer yetmezliğine düçar oluyor. İlaçlar genellikle karaciğerden geçen  maddelerdir. Başka sıkıntılar da var. O kadar sık karşılaşıyoruz ki çok ciddi bir  mücadelemiz var. Müracaat edip de kapattığımız internet siteleri binlerin  üstünde. Dolayısıyla biz bununla mücadele ediyoruz ama vatandaşımızın da bu  hususta uyanık olması lazım. Sağlık hizmetlerinde bize yol gösterecek kişilere  erişim zorluğumuz yok ki. Aile hekimi var, gider tavsiyesini alır, gereğini  yaparız. Doyasıyla vatandaşlarımız şarlatanların kendilerine zarar vermesine  müsaade etmesinler. Biz ne kadar mücadele etsek bunlar inanılmaz pazarlamacı adamlar. Kapıdan atsanız bacadan, bacadan atsanız pencereden giriyorlar." dedi. 




İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erzurum

29.03.2024

  • İMSAK 04:32
  • GÜNEŞ 05:57
  • ÖĞLE 12:25
  • İKİNDİ 15:56
  • AKŞAM 18:43
  • YATSI 20:02
  • Cuma 4.4 ° / -5.3 ° false
  • Cumartesi 5.7 ° / -3.2 ° false
  • Pazar 9 ° / -2.7 ° Güneşli