Davutoğlu´nun yeni kabinesindeki 9 kritik isim

Erdoğan´dan ?geçici seçim hükümeti?ni kurma görevini alması beklenen Davutoğlu kabine listesi için hazırlıklara başladı.

Davutoğlu´nun yeni kabinesindeki 9 kritik isim

CHP ve MHP´nin bakanlık tekliflerini kabul etmeyeceğini açıklamasına karşın, Davutoğlu´nun CHP´den Baykal, Sağlar, MHP´den Vural, Akşener gibi isimlere teklif götürebileceği ifade edildi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu´nun bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´dan seçim hükümetini kurma görevini alması beklenirken, gözler Başbakan´ın oluşturacağı kabineye çevrildi. Erdoğan, dün TBMM Başkanı İsmet Yılmaz ile görüşerek seçimi yenileme kararını değerlendirdi. Davutoğlu´nun da bugün Erdoğan ile bir araya gelerek, ?geçici seçim hükümeti?ni kurma görevini alması bekleniyor. Davutoğlu´nun 5 günlük süreyi sonuna kadar kullanmayacağı, çarşamba ya da perşembe günü kabine listesini Erdoğan´a sunması bekleniyor.

KRİTİK DOKUZ İSİM

Davutoğlu, CHP ve MHP´nin seçim hükümetinde yer almayacaklarını açıklamalarına rağmen, bu partilerdeki milletvekillerine teklif götürecek. Yapılacak davete ret yanıtı gelmesi halinde ise Davutoğlu, dışarıdan bağımsız isimlere yönelecek. HDP, her şartta kabinede yer alacak. HDP, Merkez Yönetim Kurulu toplantısında, Davutoğlu kimleri belirlerse belirlesin gelecek isimleri kabul etme ve tepki verilmemesi kararı aldı. CHP´den altı, MHP´den de üç isim seçim hükümeti kabinesi listesinde yer alacak.

Partilerden isim sormayacak olan Davutoğlu, CHP, MHP ve HDP´li isimleri kendisi belirleyecek. HDP´den kabineye alınacakların Celal Doğan, Mithat Sancar, Sırrı Süreyya Önder, Ayhan Bilgen, Leyla Zana gibi isimler olabileceği değerlendiriliyor. CHP ve MHP´den de, her ne kadar partiler kabul etmeyeceklerini açıklasa da; genel merkez yönetimleriyle ters düşmüş ve ?bakanlık? isteyebilecek isimlere teklif gidecek. Kulislerde daha önce bakanlık ve üst düzey kamu yöneticiliği yapmış isimlere de teklif gidebileceği konuşuluyor. Bu durumda CHP´den daha önce bakanlık yapmış olan Deniz Baykal, Fikri Sağlar, Erdoğan Toprak gibi isimler gündeme gelebilecek.

Ayrıca kamu kurumlarında üst düzey görevlerde bulunmuş olan İlhan Kesici, Akif Hamzaçebi, Faik Öztrak gibi isimlere teklif gidebileceği kaydediliyor. Yine MHP´den bir dönem bakanlık yapmış Oktay Vural, Ahmet Kenan Tanrıkulu ile Meral Akşener´in adı da kulislerde konuşulan isimler arasında.

Bağımsızlar...

CHP ve MHP´lilerin kabul etmemesi durumunda dokuz yeni ?bağımsız? bakan seçim hükümetinde yer alacak. Ak Parti kurmaylarınca, ?Akil İnsanlar Komisyonu?nda yer alan bir veya iki ismin de kabineye alınabileceği ve böylece Doğu ve Güneydoğu´lu seçmene mesaj verilebileceği ifade ediliyor. Bir veya en fazla iki bakanlıkta da müsteşara da görev verilebileceği belirtiliyor.

Davutoğlu´nun CHP´nin istikşafi görüşmeleri yürüten heyetinde yer alan isimler ve MHP ile yapılan ilk görüşmedeki isimlere de bakanlık teklifi götürebileceği kaydedildi. CHP´nin hem Davutoğlu´nun ziyareti hem de istikşafi görüşmeleri yürüten heyetinde Faik Öztrak, Selin Sayek Böke, Haluk Koç, Akif Hamzaçebi ve Rasim Bölücek yer almıştı. MHP´de de İsmet Büyükataman, Oktay Vural, Kenan Tanrıkulu, Semih Yalçın Mustafa Kalaycı isimleri Ak Parti ile görüşme heyetinde yer almıştı.

MİLLİYET


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erzurum

28.03.2024

  • İMSAK 04:33
  • GÜNEŞ 05:58
  • ÖĞLE 12:25
  • İKİNDİ 15:56
  • AKŞAM 18:42
  • YATSI 20:01
  • Perşembe 0.1 ° / -10.1 ° false
  • Cuma 4.4 ° / -5.3 ° false
  • Cumartesi 5.7 ° / -3.2 ° false