İRFAN ALYANAK KİMDİR?

İŞTE İRFAN ALYANAK´IN 61 YILA SIĞDIRDIĞI HAYATI

İRFAN ALYANAK KİMDİR?

 

 

1958´de Erzurum´da doğdu. İlk,orta ve liseyi Erzurum´da,Yüksek Eğitimini de 1980´de Atatürk Üniversitesi Makina Bölümünü bitirdi.Vatani görevini 1981´de Erzincan´da kısa dönem olarak yaptı.

İrfan Alyanak, 23 Temmuz 1919 Erzurum Kongresinde Van delegesi olarak katılan ve Cumhuriyet ilanından sonra Erzurum Ticaret ve Sanayi Odasını kuran ve ilk Yönetim Kurulu Başkanı olan Osman Tevfik Alyanak´ın torunu.

Yaşamı boyunca Verem Savaş Derneği,Erzurum Tarihini Araştırma Derneği Gazeteciler Cemiyeti ve birçok sivil örgütünde başkanlık yapan,ayrıca Erzurum Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kooperatifini kuran ve başkanlığında bulunan yılların Gazetecisi İsmail Kemal Alyanak´ın oğlu.

1921´de İzmir´de Yunanlıyı denize döken Süvari Alay Komutanı Binbaşı İrfan Akalın´ın torunu.

Erzurum Dadaş köyde uçağı düşerek şehit olan Topçu Pilot Üsteğmen Bülent Akaklın´ın,yeğeni.

İrfan Alyanak, gazeteciliğe 1976´da yerel gazete olan Milletin Sesi´nde başladı. Aynı yıllarda Ak Ajans ve Türk Haberler Ajansının bürolarında görev yaptı.

1980 ? 1994 yılları arasında İstanbul´da Bulvar,Tercüman ve Güneş gazetelerinde çalıştı.

Aktif gazetecilik hayatında polis,adliye ve belediye muhabirlikleri yaptı.Daha sonra yıllarca siyasi muhabirlik görevlerinde bulundu.

Uzun süre İstanbul´da Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı,muhabirliği görevlerini yürüttü.

1994 ? 1999 yılları arasında Güney Doğu muhabirliği yaparak PKK olaylarını izledi. Savaş muhabirliğide yapan İrfan Alyanak, İran - Irak Savaşını iki ayrı cephede izledi. Sıcak çatışmaların içine girerek fotoğraf röpörtajları yaptı. Ankara´da Irak büyük elçiliğinde bütün Arap emirliklerini Ankara büyük elçilerine Irak, İran savaşı hakkında gazetecilik gözlemleriyle bir konferans verdi.

Pakistan´da suikaste kurban giden Pakistan Devlet Başkanı Ziya Ül-Hak´ın Cenaze törenibe katılarak 20 gün İslamabat ve Karaçi´de kalıp iç savaşı izledi. Afganistan? Rus savaşını Afganistan cephesinde yaşayarak röpörtajlar yaptı.

Afrika´da açlar ülkesi Somali ve Etyopya´ya giderek iç kargaşayı ve sınır çatışmalarını yakından takip etti. Kenya ve Cibuti´de Avrupa standartları içinde gizli fakirliği görüntüleyerek dizi yazılar hazırladı.

1980´de Almanya´ya giderek lisan eğitimi aldı ve 6 ay Passuzitung gazetesinde çalıştı.1989´da da Başbakanlık bursu ile İngiltere´ye lisan eğitimi için gönderildi. 1 yıl Londra´da kalarak,Dail Ekspresi ve Dail Maill gazetelerinde ve BBC TV´de gözlemci oldu.1995´lerde Wtn.Ltn.Sout Of Skoch TV haber programlarında,Türkiye´de hazırladığı bazı kısa metrajlı haber programları yayınlandı.

1989´da Anadolu Basını yazı yarışmasında ?NATO? konulu yazısıyla ödül aldı.1990´da foto muhabirleri derneğinde ?Taş attı kurşun yedi? 1 Mayıs olaylarıyla ilgili fotoğraflarıyla yılın fotomuhabiri seçildi. Aynı yıl Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ?Bir gecede gecekondu yaptı? konulu haberi ödüle layık görüldü.1998 de Ankara Gazeteciler Cemiyeti yılın en başarılı yerel televizyonu dalında Altın Adam ödülüyle ödüllendirildi. 1999´da da Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyetince yılın TV yöneticisi seçildi.

İrfan Alyanak, 1994 yılında kurulan Alyanak Yayıncılık A.Ş.´ye bağlı çalışan DOĞU TV ?nin kurucusu ve sahibi olup, 45 yıl önce Babası Kemal Alyanak´ın kurduğu günlük olan Milletin Sesi gazetesininde sahibidir.Öte yandan Erzurum da TV ve açıkhava reklamcılığı yapan bir şirketi vardır.

Tüm Radyo Televizyoncular Birliği (TÜRTEB) Yönetim Kurulu Üyesi,Radyo Televizyon Meslek Birliği (RATEM) kurucu üyesi, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Üyesi,Ankara Foto Muhabirleri Derneği Kurucu Üyesi,Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti Federasyon Delegesi,Erzurum Gazeteciler Cemiyeti üyesi,İstanbul Erzurum Kültür ve Dayanışma Vakfı kurulu üyesi,Erzurum Kalkınma Vakfı (ERVAK) Yönetim Kurulu Üyesi, Doğu Anadolu Sanayiciler ve İşadamları Derneği (DOSİAD) Medya Komisyon Başkanı, Erzurum Tarihi Araştırma ve Tanıtma Derneği Başkan Yardımcısı,Erzurum Verem Savaşı Derneği Medya Sorumlusu, Palandöken Tatil Kenti Anonim Şirketinin Yönetim Kurulu üyesi ve Basın sorumlusu,Matbaacılar Derneği üyesi, Mandıracılar Derneği Yönetim Kurulu üyesi ve Medya sorumlusu,Elektronikçiler Derneği üyesi,Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi.

1998 yılında babası merhum Kemal Alyanak tarafından sağlık ve eğitim amaçlı kurulan Alyanak Vakfının Mütevelli Heyet Başkanıdır.

Yıllarca siyasetin içerisinde gazeteci olarak bulunan İrfan Alyanak,aktif siyasete 1999 yılında girdi. 99 yerel ve genel seçimlerinde DYP´den Milletvekili aday adayı olarak ön seçimlere katıldı. Merkezdeki delege oylarıyla 22 aday içinde ilk 11´e girdi. 2003 seçimlerinde de ilk 6´ya girdi.

2007 genel seçimlerinde de ak parti İstanbul 3. Bölgeden aday adayı oldu.

Ve 06.02.2019 ...........................


Anahtar Kelimeler: İRFAN ALYANAK KİMDİR

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erzurum

28.03.2024

  • İMSAK 04:33
  • GÜNEŞ 05:58
  • ÖĞLE 12:25
  • İKİNDİ 15:56
  • AKŞAM 18:42
  • YATSI 20:01
  • Perşembe 0.1 ° / -10.1 ° false
  • Cuma 4.4 ° / -5.3 ° false
  • Cumartesi 5.7 ° / -3.2 ° false