İYİ GÜN VE KÖTÜ GÜN DOSTU YUSUF KOÇ

Nam-ı Diğer Kerti Yusuf (Yusuf Koç) Erzurum´un unutulmaya yüz tutmuş örf, adet, anane ve geleneklerini gelecek nesillere taşımak için yaşıyor.

İYİ GÜN VE KÖTÜ GÜN DOSTU YUSUF KOÇ

 

 

Son yıllarda hızla kaybettiğimiz manevi değerlerimizi ve eşraf şahsiyetlerimizi adeta mumla arar olduğumuz bu günlerde cenazelerimizde, düğünlerimizde kısacası iyi ve kötü günlerimizde tanıdık tanımadık herkesin acısına ve mutluluğuna ortak olmak için elinden geldiğince koşan Nam-ı diğer (Kerti Yusuf) Yusuf Koç, şehrimizde ve gurbette yaşayan her Erzurumlu hemşehrimiz tarafından takdir topluyor.

Yusuf Koç´la yaptığımız söyleşide, Günün ilk ışıklarıyla önce kendi mahellesi, akrabaları, arkadaşları olmak üzere tüm Erzurum´daki olayları takip ettiğini, cenazesi olana tabut, yeni doğan çocuğa beşik, düğünü olana eşlik, sünneti olana kirve olup Erzurum´da unutulan birlik ve beraberliği pekiştirmek için elinden gelen çaba ve gayreti gösterip her vatandaşımızın iyi ve kötü gününde acılarına ve mutluluklarına ortak olup mumla aradığımız Eski Erzurum örf, adet, anane ve geleneklerimizi gelecek kuşaklara taşımak için yaşadığını söyledi.

Nam-ı diğer Kerti Yusuf (Yusuf Koç), biz Atamızdan, dedemizden ve babamızdan böyle gördük. Biliyorum ki, Her Erzurumlu hemşehrimiz bu örf, adet, anane ve geleneklerimizin yok olması korkusuyla yaşamaktadırlar. Ben karınca kararınca elimden geldiği kadar herkesin iyi ve kötü günlerinde yanlarında olup acılarına ve mutluluklarına ortak olup özlediğimiz ve aradığımız gerçek Dadaş kimliğimizi yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak için örnek olmaya çalışıyorum.

Hiç kimseden bir beklentim yok. Ne mevki, ne makam, nede reklam peşinde değilim. Ama hemşehrilerimin bir nebze olsun kederli günlerinde yanlarında olup acılarını paylaşabilmek, mutlu günlerinde ise mutluluklarına ortak olabilmek için elimden geldiği kadar Atalarımızın, dedelerimizin ve babalarımızın bizlere bırakmış oldukları örf, adet ve ananelerimiz gibi kutsal miraslarımızı yaşamak ve yaşatmak için elimden geleni yapıyorum dedi.

Yusuf Koç, Erzurumlu olmak gökten lapa lapa düşmüş taze kar gibi temiz ve lekesiz olmaktır. Tarih sayfaların da hep vatan savunmasının başköşesin de mihenk noktasında düşmana karşı cansiperane durmaktır. Karakışın zemherinin odak noktasında yaşayıp sırtına nadir vuran güneşin sıcaklığı ile Allaha şükretmektir. Erzurumluluk haysiyettir, erdemdir, cesarettir, mertliktir, samimiyettir, sadakattir, vefadır. Mükemmel bir ahlak ve tükenmez bir vatan sevgisidir. Çıkarsız bir saygıdır. Biz Erzurumlular olarak gelecek nesillerimize Birlik ve beraberlik içerisinde yaşama bilincini aşılamakla mükellefiz. 

Şunu da belirtmekte fayda görüyorum diye konuşan Yusuf Koç, Ramazan ayı başta olmak üzere, düğünlerimizde ve cenazelerimizde hep konuşulan "Nerede O Eski Erzurum" sözleri beni hep üzmüştür. Aslında burada hemşehrilerimiz kaybolan ve unutulmaya yüz tutmuş örf, adet, anane ve geleneklerimizi aradıklarını belirtmeye çalışıyorlar. Oysa herkes atalarından, dedelerinden ve babalarından miras olarak kendilerine bıraktıkları örf, adet, anane ve geleneklerimizi yaşatmak için biraz gayret gösterse bananeciliği bırakıp, komşusu aç iken kendisi tok yatamayan toplum olmak için üzerine düşen görevleri yapsa Erzurum zaten o Eski Erzurum.

Kıskançlıklarımızdan arınıp, istememezliklerimizden uzaklaşıp, ellerimizi semaya açıp "Allah´ım koluma komşuma Bin içerisinde de bana ver" diye dua etmeye ne zaman başlarsak, her cenaze namazında tanıdık tanımadık her hemşehrimizin acısına ortak olup, her düğünde birbirimizin mutluluklarına eşlik edersek işte o zaman özlediğimiz ve bu günlerde en çok ihtiyacımız olan birlik ve beraberliğimizi yeniden Tüm Dünya´ya gösteririz diye konuştu. 

 

 


Anahtar Kelimeler: KÖTÜ DOSTU YUSUF

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erzurum

19.04.2024

  • İMSAK 03:53
  • GÜNEŞ 05:24
  • ÖĞLE 12:19
  • İKİNDİ 16:03
  • AKŞAM 19:04
  • YATSI 20:29
  • Cuma 18.4 ° / 6 ° Güneşli
  • Cumartesi 17.4 ° / 5.7 ° Güneşli
  • Pazar 15.5 ° / 5.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı