Oyuncak bebek ´casusluk´ şüphesiyle yasaklandı

Almanya´da çocuk odalarında görüntü ve ses kayıtlarını internet aracılığıyla yayınlayabilen ´Arkadaşım Cayla´ adlı oyuncak bebek piyasadan çekiliyor.

Oyuncak bebek ´casusluk´ şüphesiyle yasaklandı

 

 

Almanya´da çocuk odalarında görüntü ve ses kayıtlarını internet aracılığıyla yayınlayabilen ´Arkadaşım Cayla´ (My Friend Cayla) adlı interaktif oyuncak bebek piyasadan çekiliyor.

Telekomünikasyon piyasasını denetlemekle görevli ve Federal Ekonomi Bakanlığı´na bağlı olarak görev yapan Federal İnternet Ağı (Bundesnetzagentur), anne-babalara da çağrı yaparak oyuncakbebek "Cayla"yı kullanılamayacak duruma getirmelerini talep etti.

Ancak evde bu oyuncağı bulundurdukları gerekçesiyle anne-babalara herhangi bir ceza getirilmesinin ya da dava açılmasının şu an için söz konusu olmadığı açıklandı.

GENESİS: CAYLA´DAN BİR MİLYON SATILDI

Federal İnternet Ağı bu oyuncağın gerçekte bir casusluk cihazı

olduğunu da vurguladı. "Arkadaşım Cayla"nın güvenlik sorunları konusunda bundan aylarca önce tüketiciyi koruma kuruluşları da eleştiri yöneltmişti. "Cayla"yı 2015 yılında piyasaya süren Amerikan üretim firması Genesis, geçen yılın başına kadar bu oyuncaktan bir milyon satıldığını açıkladı, ancak Almanya´daki yasaklama kararı konusunda firmadan açıklama yapılmadı.

KİŞİLİK HAKLARI TEHLİKEDE

Federal İnternet Ağı Başkanı Jochen Homann, "Üzerinde gizli kamera ve mikrofon bulunan ve internet üzerinden kişinin haberi olmadan verileri yayınlamaya imkân veren cihazlar insanların kişilik haklarını tehlikeye düşürüyor. Bu durum çocuk oyuncakları için de geçerli" diye konuştu.

Federal İnternet Ağı "Bu tür oyuncakların tehlikeli olduğunu, zira anne-babaların haberi olmadan çocuğun ve diğer kişilerin konuşmalarının kaydedilebileceğini ve yayılabileceğini" belirtiyor. Ayrıca bu oyuncak üzerinden çocuk ve anne-babalara reklam amacıyla ulaşılabileceğine, aynı zamanda yeteri kadar denetim altında bulunmayan kablosuz iletişim sırasında üçüncü kişilerin fark edilmeden konuşmaları dinleyebileceğine dikkat çekiliyor.

HABER10

 


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erzurum

29.03.2024

  • İMSAK 04:32
  • GÜNEŞ 05:57
  • ÖĞLE 12:25
  • İKİNDİ 15:56
  • AKŞAM 18:43
  • YATSI 20:02
  • Cuma 4.4 ° / -5.3 ° false
  • Cumartesi 5.7 ° / -3.2 ° false
  • Pazar 9 ° / -2.7 ° Güneşli