2016 Motorlu Taşıtlar Vergisi miktarları

Trafiğe kayıtlı her araca zorunlu tutulan Motorlu Taşıtlar Vergisi´de zam gelen vergilerden biri oldu. Peki hangi aracın vergisi ne kadar?

2016 Motorlu Taşıtlar Vergisi miktarları

 

Ocak ayıyıla birlikte vergi ayları başlamış oldu. İlk olarak Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ile yıla başladık. MTV her yılın ocak ve temmuz aylarında iki eşit taksit halinde ödeniyor. 2016 yılı için ilk taksit ise içinde bulunduğumuz ay içerisinde ödenecek. Hangi araç için ne kadar vergi ödeneceği yıl başında yayınlandı. Enflasyona ezilmemesi için geçen yıla göre yeniden değerleme oranında vergiler artırıldı. Ancak MTV´de önemli bir avantaj da bulunuyor. Eğer bazı kriterleri tutturursanız orada yazılan vergi miktarını ödemek zorunda değilsiniz. Genellikle motor hacmi yüksek fiyatı düşük olan araçları kapsayan bu düzenleme bu araç sahiplerine daha az vergi ödettiriyor.

OTOMATİK OLARAK HESAPLANMIYOR
Karar 2004´te Bakanlar Kurulu tarafından alınmış. Karar uyarınca; (I) sayılı tarifede yer alan otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtları ve benzeri taşıtlar için, yıllar itibarıyla uygulanacak olan Motorlu Taşıtlar Vergisi tutarları, Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği tarafından her yılın ocak ayında ilan edilen kasko sigortası değerlerinin yüzde 5´ini aşması halinde, aynı yaş grubunda bulunan taşıtlara ait vergi tutarları, bir alt kademedeki taşıtlara isabet eden vergi tutarı olarak uygulanıyor.
Hesap aslında basit. Türkiye Sigorta Birliği´nin internet sitesinde araçların tek tek kasko değerleri yayınlanıyor. Oradan girip aracınızın kasko değerine bakabilirsiniz. Bu değerin yüzde 5´i sizin ödeyeceğiniz MTV´den fazlaysa bu durumda aracınız örneğin 1.6 motorların ödeyeceği vergi yerine 1.3 motor büyüklüğünde olan araçların ödeyeceği vergi dilimine girecek. Sizin yerinize tablomuzu da yaptık. Eğer aracınızın kasko değeri bizim tablomuzdaki değerleri aşıyorsa kesinlikle bir alt dereceden vergileneceksiniz. Örneğin aracınız 1.8 motor ve yaşı da 8 ise ve kasko değeri de 25 bin 100 liranın altındaysa bin 255 yerine 810 lira MTV ödeyeceksiniz. Bu hesabı kesinlikle kendinizin yapması gerekiyor çünkü başvuru olmazsa bu durum otomatik olarak dikkate alınmıyor. Üstelik araç sahipleri son 5 yıla ait MTV ödemelerini kontrol ederek, yapılan fazla ödemelerin iadesini talep edebiliyor.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erzurum

28.03.2024

  • İMSAK 04:33
  • GÜNEŞ 05:58
  • ÖĞLE 12:25
  • İKİNDİ 15:56
  • AKŞAM 18:42
  • YATSI 20:01
  • Perşembe 0.1 ° / -10.1 ° false
  • Cuma 4.4 ° / -5.3 ° false
  • Cumartesi 5.7 ° / -3.2 ° false