Büyük Deprem de İstanbul ? ?Ölüler Şehri? Olabilir´

Altımız Çürük, Üstümüz Çarpık! ?Büyük Deprem de İstanbul ? ?Ölüler Şehri? Olabilir´

Büyük Deprem de İstanbul ? ?Ölüler Şehri? Olabilir´

 

 

Yanlışlar aynen devam ediyor.

İstanbul´da büyük ve doğru projelerin bir kısmının yer seçimi yanlış yapıldı, kalan son ekolojik denge unsurumuz kuzey ormanlarımız 3. Köprü, 3. Havalimanı, ve bunların getireceği betonlaşma ile risk altına alınırken çevresel ve kentsel etkileri muhtemelen ?katastrofik´ olması olası ?Kanal Istanbul´ projesinde ısrar devam ediyor. Istanbul gibi dengeleri şaşmış, doğası ve tarihi kemirilmiş bir hormonlu kent bütününde çevreye bu kadar büyük ölçekte müdahale etmenin neticesi facia olabilecektir.

İstanbul´u önce gecekondular, sonra ?gündüz kondular´ bitirdi?!

1950 lerden sonra başlayan ?kırdan kente göç ? furyası ile Istanbul ?un nüfusu logaritmik artmış, çarpık ve çürük, kanserli yapılaşma güzelim kenti dört bir tarafından kuşaklamıştı. Son 10 yıldır ise her boş alana ayrıcalıklı imar izni veren İdareler tarafından Istanbul bir kez daha içten katledildi. Hafriyat kamyonları yolları terörize ederken yağmuru emecek toprak yüzeyi neredeyse kalmadı.

Mimarlık, şehircilik bir kültürdür?.

?Bir toplumun ulaştığı medeniyet çizgisi şehirlerinin görüntüsü ile orantılıdır. Ülkedeki ekonomik, ahlaki, siyasi ve benzeri yozlaşmalar şehirlere çarpık ve çürük bir yapılaşma, sağlıksız bir doku olarak yansır.

Ege kıyılarımızın doğa ve tarih harikası turistik tatil yöreleri de benzer bir kaderi paylaştı. Bal tutan parmağını yalar anlayışı ile hareket eden yatırımcı ile bunların önünü açan bedbaht yönetimler buraları katletti. Başta Kuşadası ve Didim geliyor. Yılda 600 mega turist gemisi yanaşan baba memleketim Kuşadası´na bu yıl sadece orta ve küçük ölçek 150 gemi gelecek. Kimdir bu işlerin sorumluları..?

?Büyük Deprem´de İstanbul ?Nekropolis´ olur birkaç dakika da..!

1 saatlik şiddetli yağmur´un bu şehr-i muhteşem´i nasıl felç ettiğini, oluşan kargaşayı dehşetle izlerken Deprem ?i düşlündüm. Beklenen deprem olursa İstanbul ?Nekropolis´ olur biliyor musunuz. Nekropolis ?Ölüler Şehri´ demek maalesef !?

Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp

Y. Mühendis Mimar Kentbilimci

Uluslararası Mimarlık Akademisi Bölge Başkanı

KAYNAK: HABERERK


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erzurum

29.03.2024

  • İMSAK 04:32
  • GÜNEŞ 05:57
  • ÖĞLE 12:25
  • İKİNDİ 15:56
  • AKŞAM 18:43
  • YATSI 20:02
  • Cuma 4.4 ° / -5.3 ° false
  • Cumartesi 5.7 ° / -3.2 ° false
  • Pazar 9 ° / -2.7 ° Güneşli