Erzurum´da Fırsatçılar işbaşında

Ramazan´dan önce 30 lira olan kırmızı etin kilosu 2 lira daha zamlanarak 32 liraya kadar yükseldi. Bazı art niyetli şahıslar et fiyatlarını artırıyor. Dar gelirli vatandaş ise, mübarek Ramazan ayında et yiyemez oldu

Erzurum´da Fırsatçılar işbaşında

Ramazan ayı öncesi 28 liradan 30 liraya yükselen kırmızı etin kilosu şimdi de 32 lira oldu.  Zammın fırsatçılardan kaynaklandığı ileri sürülürken, kırmızı etin kilosunun 40 liraya kadar ulaşması bekleniyor.

Kıymanın da kilosu 32 liraya yükseldi.

Kasaplar, Ramazan ayına girilmeden önce zammın yapıldığını, Ramazan´ın ikinci haftasına girilirken yeni bir zammın daha yapıldığını belirtti. Vatandaş ise artık kırmızı eti unuttu. Ucuz et satan kasaplar da güvensizlik nedeniyle et satamıyor. Etin 32 liraya kadar yükselmesinden dolayı 32 liranın altında et satışı yapan kasaplar güvensizlik nedeniyle satış yapamıyor. Kırmızı etin yanı sıra yüksek talep gören gıda ürünleri de zamlanıyor. En fazla yetişen ve hemen hemen bütün pazarlarda yer alan gıda ürünlerine talep fazla olunca fiyatı bir anda parlıyor. Ramazan öncesi denetimlerin yapılıp fırsatçılara yer verilmeyeceği yönünde açıklamalar yapılmasına rağmen 15 günde bir kırmızı ete ve diğer gıda ürünlerine yaklaşık yüzde 5 oranında zam yapılıyor. Ramazan Bayramı´na kısa bir süre kala kırmızı etin kilosunun 40 lira olmasından korkuluyor.

İTHAL ET FİYATI DÜŞÜRÜR

Vatandaşın yapılan zamdan dolayı kasabı suçladığını ifade eden Esnaf, kırmızı ete yapılan zammın kasaplardan kaynaklanmadığını söyledi. Fırsatçıların her Ramazan öncesi ve Ramazan´ın ortalarında kırmızı ete zam yaptığını belirten Esnaf, ?Kasapların durumu gerçekten çok kötü. Durduk yere kırmızı ete  2 lira daha zam geldi. Eğer önlem alınmazsa rekor zam olacak ve 40 liraya et yiyeceğiz. Kasap olarak biz ithal et istiyoruz. Macaristan, Polonya ve diğer Avrupa ülkelerinden et ithal edilebilir. Bunu önceki yıllarda yapmıştık. Resmi açıklamalarda bu yönde olmuştu ama önlem hiçbir adım atılmıyor. İthal et yapılınca fiyatların düşeceğini tahmin ediyoruz? açıklamasında bulundu.

BESİCİLİĞİ TEKELİNE ALDILAR

İthal et yapılınca üreticinin zarar etmeyeceğini belirten Kasap Esnafı, ?Yanlış politikalar yüzünden artık küçük besici kalmadı. Eskiden küçük işletmeler de besicilik yaparak zammı önlerdi ama bunlar bir bir kapandı. Erzurum´dan örnek verecek olursak en küçük işletmede 500 büyükbaş hayvan var. En büyüğünde ise 5 binin üzerinde büyükbaş hayvan var. Bunlar hayvanı ellerinde tutunca piyasada kesilecek hayvan bulunmuyor. Talep de olunca etin fiyatı bir anda yükseliyor. Bu işletmelere yaptırım yapılmalı. Hem kasaplar hem de vatandaş et fiyatlarından dolayı isyanın eşiğine geldi. Vatandaş tavuktan başka bir et yiyemez oldu. Ramazan ayında iftar programlarından dolayı kırmızı etin satışı çok durgun değil ama Ramazan´dan sonra fiyat düşmezse et yemek hayal olur. Çünkü Ramazan´dan sonra da Kurban Bayramı´na kısa bir süre kalıyor. Artık kasapların et satışı da düşüyor. Kurban Bayramı yaklaşırken de yeni zamların yapılacağını tahmin ediyorum? dedi.

HİÇBİR ÖNLEM ALINMADI

Fırsatçıların kafalarına göre ete zam yaptığını söyleyen Bazı Kasap Esnafı ise, ?Biz Ramazan gelmeden önce kırmızı ete zam yapılacağını söyledik ve zam yapıldı. Ramazan´ın gelmesiyle birlikte tekrar zam yapıldı. Hiçbir mantıklı ve kayda değer bir açıklama yapılmadan kırımızı et zam yapılıyor. Biraz daha insaf diyoruz. Kırmızı etin kilosu şu anda maksimum 25 liradan satılması gerekiyor ama buna izin vermiyorlar. Vatandaş pahalı olduğu için et tüketimini azalttı. İnsanlar yapılan zamdan dolayı rahat bir Ramazan geçiremiyor. Bunun vebalini nasıl ödeyecekler onu düşünmeleri gerekiyor. Beyaz et de mangal sezonunun açılmasından dolayı fiyatı yükseldi. Yetkililerden artık bir hareket bekliyoruz. Dünyanın en pahalı etini tüketecek bir lüksümüz yok. Tarım ve hayvancılığın zirve yapması gerekirken biz tarım ve hayvancığın çok uzak olduğu ülkelerden daha pahalı et yiyoruz. Bir an önce kırmızı ete yapılan bu zamların geri çekilmesini istiyoruz. En azından fiyat düşürmeyle ilgili herhangi bir atılsa destek vereceğiz ama hiçbir tedbir ya da önlem yok? şeklinde konuştu.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erzurum

20.04.2024

  • İMSAK 03:51
  • GÜNEŞ 05:23
  • ÖĞLE 12:19
  • İKİNDİ 16:03
  • AKŞAM 19:05
  • YATSI 20:30
  • Cumartesi 17.4 ° / 5.7 ° Güneşli
  • Pazar 15.5 ° / 5.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 16.3 ° / 4 ° Güneşli