Sağlık çalışanına yıpranma payı müjdesi

Sağlık Bakanlığı kamudaki tüm sağlık çalışanlarına tuttukları nöbet saati karşılığı yıpranma payı verecek.

Sağlık çalışanına yıpranma payı müjdesi

 

 

Sağlık çalışanlarından mesai saatlerinin dışında bir ayda 48 saatin üzerinde nöbet tutanlara aylık 7,5 gün olmak üzere yılda toplam 90 gün fiili hizmet zammı (yıpranma payı) geliyor. Haber10´da yer alan habere göre; Edinilen bilgiye göre, Sağlık Bakanlığı kamudaki sağlık çalışanlarının emekliliklerine önemli etki getirecek bir düzenlemeyi hazırlıyor. Sağlık Bakanlığı´nın çalıştığı düzenlemede kamudaki doktorlardan, eczacılara kadar tüm sağlık çalışanlar tuttukları nöbet saati karşılığı yıpranma payı alacak. Görevinde nöbeti olmayan personel yıpranma payından yararlanmayacak.

ESNEK NÖBET SAATİ OLACAK

Çalışmada nöbet saatlerinde esneklik getiriliyor. Böylece sağlık çalışanının koşullarına göre nöbetlerini düzenlemesi sağlanıyor. Ayda 48 saatten fazla nöbet tutan sağlık çalışanı ayda 7,5 günlük bir fiili hizmet zammını yani yıpranma payını elde edebilecek. Böylece aylık 48 saat nöbetin karşılığı 7,5 günden yılda 90 günlük yıpranma payı kazanmış olacak. Böylece 12 ay çalışan kişinin emeklilik hesaplamasında aslında 15 ay çalıştığı hesap edilecek.

41-48 SAAT NÖBETE 5 GÜN

Çalışmada nöbet saatleri sağlık çalışanının imkanları düşünüldüğü için 41-48 saat arası nöbet tutulması da yer aldı. Ayda bu saatler arası nöbet tutmuş çalışan ise ayda 5 gün fiili hizmet zammına kavuşacak. Mesai saatleri haricinde ayda 41-48 saat aralığında nöbet tutan çalışanın yılda 60 günlük bir yıpranma hakkı elde etmesi sağlanmış olacak. Bu kişinin emeklilik hesaplamasında ise böylece yılda 14 ay çalışmış olduğu göz önüne alınacak.

25-40 SAAT NÖBETE 2,5 GÜN

Düzenlemede ayda 25 ila 40 saat arasında nöbet tutan personelin de yıpranma hakkı elde etmesine imkan getiriliyor. Bu çalışma saatleri için aylık yıpranma hakkı 2,5 gün olarak öngörülüyor. Böyle çalışan personelin yılda 30 günlük yıpranma hakkı almasıyla 12 ay çalışmasının emeklilik hesaplamasında 13 ay olarak kabul edilmesi sağlanacak.

16-24 SAAT NÖBETE 1,24 GÜN

Sağlık Bakanlığı´nın çalışmasında fiili hizmet zammında yararlanmak isteyen personelin ayda 16 ila 24 saat arasında nöbet tutabileni dahi düşünülmüş. Bu çalışmayı yapmayı isteyen personele ayda 1,24 günlük bir hesaplama yapılıyor. Böylece yılda 15 günlük bir yıpranma imkanı sağlanıyor.

YIPRANMA PAYI NEDİR?

Fiili hizmet zammı 4/A (SGK) sigortalıları ve 4/C (Memur) Sigortalılarından yaptıkları işlerle ilgili hizmetine karşılık her yıl için ilave hizmete deniliyor.

60 günlük yıpranma hangi işlerde uygulanıyor?

Kurşun ve arsenik işlerinde, cam fabrika ve atölyelerde, çimento fabrikalarında, kok fabrikalarında, termik santrallerde, alüminyum fabrikalarında, döküm fabrikalarında, su altında veya su altında basınçlı hava içinde çalışmayı gerektiren işlerde ve itfaiye veya yangın söndürme işlerinde çalışanlara uygulanıyor.

90 günlük fiili hizmet zammı hangi işlerde uygulanıyor?

TSK´da, Emniyet ve polis mesleği ile Milli İstihbarat Teşkilatı mensuplarında, dalgıçlarda, radyoaktif ve radyoiyonizan maddelerle yapılan işlerde çalışanlarda, basın işkolunda çalışanlarda uygulanıyor. Ayrıca, demir ve çelik fabrikaları bünyesinde baca gazlarından asit elde edilmesi işlerinde çalışanlarda, asidin hammaddesinin ve asidin yapılma safhasındaki işlerde çalışanlarda, haddehanelerde, sıcak veya sıvı cüruf taşımacılığı işlerinde ve cıva fırınlarında üretim işlerinde çalışanlara uygulanıyor.

180 günlük fiili hizmet zammı hangi işlerde uygulanıyor?

Türkiye´de yeraltı işlerinin gerçekleştiği Maden ocakları (elementer cıva bulunduğu saptanan cıva maden ocakları hariç), kanalizasyon ve tünel yapımı gibi yer altında yapılan işlerde çalışanlara da yılda 180 gün yıpranma hakkı veriliyor.

HABER10


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erzurum

29.03.2024

  • İMSAK 04:32
  • GÜNEŞ 05:57
  • ÖĞLE 12:25
  • İKİNDİ 15:56
  • AKŞAM 18:43
  • YATSI 20:02
  • Cuma 4.4 ° / -5.3 ° false
  • Cumartesi 5.7 ° / -3.2 ° false
  • Pazar 9 ° / -2.7 ° Güneşli